Perfect ploegenspel                                                   

18 juni 2018, Haarlem Bert Hartman / FIeR door HARTMAN

Daar gaan ze. Op de grote molen het lange rechte stuk op. Aan het eind de pitstraat in. Wind vol in de rug. Onstuimig. Eigenlijk iets teveel vaart voor de laatste knik, maar een beetje risico mag. Of moet, zelfs. Want een goede laatste wissel is cruciaal. Maar dan, een vlaag. Scharend achterwiel. Zo met de rug de strobalen in. De grote rivaal houdt de bocht wel. Op het nippertje, maar toch… Kop erbij nu! Een kreet, blik van verstandhouding. Bidon vliegt door de lucht. Eén stap opzij, overhellend, het frame zowat plat op het asfalt. Hebbes. In de houder met dat ding en trappen maar…

Met nog anderhalf uur op de klok, overwint Bike Planet Racing Team 2 zondag 17 juni ook dit hachelijke moment. Verlies zit in een klein hoekje. Zelfs in een race die maar liefst 24 uur duurt. Lossen uit de kopgroep, materiaalpech, een ongunstige positie in de eindsprint of dus een verkeerde bidonwissel… Elke misser kan zomaar fataal zijn.

De vier renners van Bike Planet Racing Team 2 fietsen samen 220 ronden op het asfalt van Circuit Zandvoort. Omgerekend is dat 946 kilometer. En daar hebben ze een volle dag plus drie minuten en 1,124 seconden voor nodig. Slechts 0,274 seconde minder dan HSV de Kampioen/Just Cycle. Nota bene Bike Planet Racing Team 1 is nog eerder over de meet, alleen wel met een volle ronde minder op de teller. Uiteindelijk goed voor de derde plek.

Besef: een kwart tel verschil tussen de nummers één en twee na een volle dag fietsen. Absurd. Juist dat maakt de koers zo heroïsch. Eén moment van onoplettendheid en de slag kan zijn gemist. Zeker met de vele verraderlijke wendingen op het parkoers. Vanaf de start rechtsom de Tarzanbocht door, gelijk vol met de kop in de wind. Daar moet je goed zitten, want al vlot volgt opnieuw naar rechts de Gerlachbocht, waarna het links via de Hugenholtsbocht staand op de pedalen over de Hunserug gaat. Een lelijk hellinkje.

En zo gaat dat door. En dat dus zo’n tweehonderd keer. Ook voor team 3 & 4 van Bike Planet. Cycling Zandvoor is ploegenspel in optima forma. Niet alleen voor de allerrapsten, die op de meet een podiumplaats bij elkaar moeten spurten. Iedereen heeft zijn of haar eigen rol en levert zo een bijdrage aan het resultaat. Net als de soigneur die de spieren soepel kneedt, de ravitailleur die de vermoeide lijven van hapklare ‘brandstof‘ voorziet en de coach die het strategische strijdplan uitstippelt.

Medio juni 2018 grijpt dat alles in elkaar en draaien de Bike Planet Racing Teams als een geoliede machine, of een goed gesmeerde ketting op een hagelnieuw tandblad. Uiteindelijke zijn het goud en het brons daarvan het blinkende bewijs. Een mooie oogst voor de renners van de wielerwinkel, die bovenal weer een onbetaalbare sportieve ervaring rijker zijn.